Als een Bask klaagt dat hij of zij gefolterd is door de arm der wet, dan komt er uit Madrid steeds hetzelfde antwoord: "Ze moeten het zeggen van ETA". Maar op 7 januari liep het fout toen een arrestant om 4 uur 's ochtends op de spoedafdeling van een ziekenhuis in Donostia terechtkwam. Igor Portu werd daags voordien samen met een vriend aangehouden door de Guardia Civil in Arrasate (provincie Gipuzkoa). Ze worden verdacht van banden met de Baskische bevrijdingsorganisatie ETA en werden in afzondering geplaatst. Dit betekent dat ze niemand te zien krijgen, ook geen advocaten. Tijdens het afzonderingsregime worden de arrestanten dagenlang verhoord door de ordediensten. In het ziekenhuis vertelde Igor Portu dat hij zwaar was afgetuigd. Dit bleek ook uit het medisch verslag dat in verschillende media uitlekte (zie http://www.gara.net/agiriak/20080107_parte_igorportu.pdf). Twee gebroken ribben, een doorboorde long, een zware bloeduitstorting aan het linkeroog en bloeduitstortingen over het hele lichaam werden vast gesteld. In een reactie zei de Guardia Civil dat Igor Portu zich tijdens zijn arrestatie verzet heeft: eigen schuld, dikke bult! Dit had kunnen kloppen, maar de arrestatie vond zondagmiddag plaats in het bijzijn van tal van getuigen. Die verklaren dat de jonge Bask zich op geen enkele manier heeft verzet, wel in tegendeel.
De verontwaardiging over dit voorval is uiteraard groot, temeer daar het geen alleenstaand feit is. Hoewel de Spaanse overheid moderne foltertechnieken toepast die weinig of geen fysieke letsels teweeg brengen, komen er met de regelmaat van de klok harde bewijzen naar boven. Internationale instanties en mensenrechtenorganisaties hebben de situatie al meermaals aangeklaagd. Toch blijft Madrid het probleem hardnekkig ontkennen en gaat de criminalisering van de Baskische gevangenen- en mensenrechtenorganisaties gewoon voort. Zij weten zich hierin gesteund door de andere Europese lidstaten, die er voor terugdeinzen om de wantoestanden aan te klagen.
De Vlaams-Socialistische Beweging (V-SB) roept onze politici dan ook op om de Spaanse folterpraktijken scherp te veroordelen.