Op 20 augustus 1981 stierf Mickey Devine de hongerdood. Hij was de laatste van de tien Ierse hongerstakers die de Britse bezetter in 1981 in zijn ‘H-Blocks’ liet creperen bij hun protest tegen de behandeling van de Ierse politieke gevangenen. Enkele jaren terug had de Britse regering het speciaal statuut voor Noord-Ierse politieke gevangenen (hetgeen de facto neerkwam op een statuut als krijgsgevangene) afgeschaft, en sindsdien werden ze behandeld als gewone criminelen. Wat een klein deelaspect van de Ierse strijd leek, werd al gauw een nationale beweging met grote internationale weerklank.
Dertig jaar later is er veel veranderd in Ierland. Het noorden heeft opnieuw een autonoom bestuur gekregen. Sinn Féin neemt zelfs deel aan de macht, terwijl ook de Irish Republican Socialist Movement haar verzet geweldloos verderzet. Maar de Britse bezetting is er nog steeds niet ten einde, en ook het zuiden van Ierland kreunt onder de gevolgen van het neoliberalisme en de dictaten van de EU en het IMF. De H-Blocks zijn ontruimd, maar in de gevangenissen van Port Laoise (in het zuiden van Ierland) en Maghaberry (Maigh gCabraí) (in het noorden) wachten nog politieke gevangenen op hun vrijlating.
Het ideaal van nationale bevrijding waarvoor Bobby Sands, Francis Hughes, Raymond McCreesh, Patsy O’Hara, Joe McDonnell, Martin Hurson, Kevin Lynch, Kieran Doherty, Thomas McElwee en Micky Devine hun leven gaven is dus nog lang niet gerealiseerd. Maar hun dood is zeker niet voor niets geweest.
Om hen te eren en om te protesteren de blijvende Britse aanwezigheid in Ierland komen we op 20 augustus 2011, dertig jaar later, samen voor een herdenking aan de Britse ambassade (Oudergemlaan 10, 1040 Brussel) om 15u.